HTML

Légifelvétel

Hol találhatsz még bennünket? http://legifelvetel.blogspot.hu http://www.facebook.com/Legifelvetel

Friss topikok

  • klacus: @WTF???!!4!!44!!: Mi a különbség, ma Simicska az ász, régebben a Walliszos srácok voltak a menők, ... (2015.01.04. 18:45) Egy elégedetlen tüntető
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @A megvalósult amerikai ólom..: Fúúúú de buta vagy te fideszes, te!!! Nem magyarázom egy fideszkur... (2015.01.01. 22:11) Kövér László és a páva tánca
  • Éhes ló: @Chang Beer: rohamos a hisztériátok max. Buktor minden létező választást megnyert az elmúlt 8 évbe... (2014.12.01. 08:23) Kedves Pokorni Zoltán Alelnök Úr!
  • : @xvxvxv: 1989 elfelejtett tudás „Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenn... (2014.03.24. 05:20) Elég volt. Ki kell mondani!
  • : Mit kíván a Magyar Nemzet! Új 12 pont! 1. Minden választásra jelölt előzetes átvilágítását! 2. Ak... (2014.03.24. 05:16) Szerződést a választókkal!

Látogatók

2014.01.08. 21:02 légügyi megfigyelő

Szerződést a választókkal!

Címkék: összefogás választási szövetség dezorbanizálás


caspar-david-friedrich-the-cemetery-entrance 1825.jpg

Bővülni látszik az ellenzéki összefogás. A bővülés híre jó. Amint azt korábbi bejegyzéseink is mutatják, a politikai tér kettészakadását nem a bal és jobb oldal között látjuk, hanem sokkalta inkább a Fideszt akaró és a Fideszt a hatalomból letenni igyekvő emberek, csoportok, pártok között értelmezzük. Ezt a széles kört a továbbiakban nem-Fidesznek nevezzük. A széles kormányellenes érzelmű kör létének oka egyértelmű: a Fidesz minden olyan szabályt megszegett, amely az önkontrollt és a nem-Fidesz kormányzás feletti kontrollját jelenthette. Átalakított mindent, hogy ne legyen számonkérhető, bármire rátehesse a kezét, és átalakította a választási szabályokat is, hogy nehezen lehessen leváltható. Lényegében az amúgy különböző ideológiájú választókat és választói csoportokat is egy lehetséges csoportba sorolta azokkal az intézkedésekkel, amelyekkel felborította életpályájukat, elvonta földjeiket, megélhetésük alapjait, részben vagy egészben. Ez a közeg tehát nem homogén, esetleg egyedüli találkozási pontja a Fidesz leváltásában és a jogállam helyreállításában található, még ha ezt nem is sikerül ilyen elvont módon megfogalmazniuk, és esetleg csak a mindennapjaikat megnyomorító intézkedések konkrétumait tudják felsorolni.

Bővülni látszik tehát az összefogás, a bővülés lehetősége pedig jó. Önmagában azt a reményt rejti magában, hogy ez a széles kör megtalálja azokat az arcokat, amelyek az ő érdekeiket és értékeit képviselhetik. Ez azt sejtetné, hogy itt az idő felszámolni a korábbi beidegzéseket, legalább arra az időre, amíg Orbán és köre a hatalomból el nem távozik. Mivel a választási rendszer immár adott, nincs más esély, mint a lehető legszélesebb összefogás kialakítása, amelyben elsődleges politikai beállítódás tekintetbe vétele nélkül, pusztán az alapvető működés érdekében állna össze a kormányt leváltani hivatott választási szövetség.

Az utolsó perchez érkeztünk el ebben a folyamatban. Most még van mód a listák megnyitására és átírására, most be lehetne venni azt a széles kört, amely az előbb leírt igényeknek megfelel. Hallva a híreket néha azt hihetnénk, hogy ez lehetséges is lenne, de aztán arra kell jussunk, hogy nem megy. Nem megy, mert csak három csoportosulás neve merül fel, és úgy tűnik, az ellenzéki összefogás csak három baloldali pártot jelenthet. És tudjuk, lesz olyan, aki azt mondja: elege van Orbánból, de nem akar szocialistákra szavazni. Elege van a Fideszből, de Gyurcsányt nem feledheti. Elege van a pökhendi álkonzervatív és álkeresztény rendszerből, de Bajnaira nem szavaz.

Sajnálattal kell jeleznem, de ezen fog állni vagy bukni a Fidesz további országlása. Ugyanis óriási dolog, hogy összefognak a baloldalon, pláne azok után, amit felmutattak eddig, de csak a szavazók kemény magja és még további kevesek fognak rájuk szavazni. Ugyanis hiányzik a lehetősége annak, hogy a nem baloldali mozgalmak és célkitűzések feltűnjenek ebben a választási szövetségben. Mondjuk, nem is látványos a jobboldali mozgolódás, de létezik. Ez a csoport választható emberekre szavazna, akik mentesek a baloldali kormányok vélt vagy valós zsírfoltjaitól, akik jobbról is tiszteletnek örvendnek, akik elfogadhatók. Olyanokra, akik egyébként megfelelhetnek a baloldal számára is. Emiatt kudarcra ítélt ötlet Mesterházy miniszterelnök-jelöltsége, hiába minden elmélet az MSZP-ben. Hátrább kellene lépni. Sokszor leírtuk mi is.

A magunk részéről némi ellenszenvvel tekintünk az elmúlt időkre: a blog korábbi bejegyzéseiben leírt lehetőségek elmulasztása bőven adott okot erre. Ugyanakkor nagyban növelhetné a bizalmat, talán a konzervatív gondolkodású választókban is, ha a baloldali szövetség egyfajta szerződést kínálna minden választónak, azoknak, akik az országban köztársasági változásokat akarnak.

A választási szerződés fő pontjai a következők lehetnének:

  1. A választási szövetség pártjai nem az egyes pártérdekek mentén politizálnak az eljövendő ciklusban, hanem tekintetbe veszik a konzervatív polgári és liberális eszméket is.
  2. Amikor miniszterelnököt jelölnek, azt nem pártjaikból, hanem a Fidesz leváltásában reménykedők széles köre által elfogadható közszereplők közül nevezik meg.
  3. Pártjaik a pártpolitizálás önmérsékletét valósítják meg a továbbiakban: első az ország érdeke, második is az ország érdeke, és csak harmadik a párté.

Például ezek lehetnének a szerződés pontjai, amely mellett a legfontosabb cél érdekében talán a nem balos szavazók is az ellenzéki összefogásra adnák szavazatukat. Ha a baloldali pártok tiszta szívvel vállalnák ezeket a feltételeket, talán lenne esély a Fidesz leváltására.

 (kép: C.D. Friedrich: Temető bejárat)

 

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

15 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://legifelvetel.blog.hu/api/trackback/id/tr105747608

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.09. 12:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2014.01.09. 15:05:04

Ja és nyilván csak azért lehet népszerű, mert a választók egyik fele nagyon - nagyon meg van félemlítve, hiszen diktatúra van, a másik fele (az ázsiaiak) pedig istencsászárt látnak Orbánban akit már amúgy 500 éve várnak.

Eléggé nyilvánvaló, hogy Gyurcsány-Mesterházy bár egészen simán nyerne 2014-ben, hiszen nagyon népszerű politikusokról van szó. fentiek miatt nem fognak nyerni.

Visszatérve a realitásokhoz, Orbán most megmutatja nektek, hogyan kellett volna kedvenceiteknek kormányozni ahhoz, hogy 2010-ben is nyerjetek.

Muzsikok közt 2014.01.09. 15:39:37

Pont szarok a maszopra meg a többi nemszp-re.

Lencsés István 2014.01.09. 15:53:11

A FIDESZ nem szegett semmilyen szabályt .

vadi3 2014.01.09. 16:11:04

@Lencsés István: Valóban? Nem érzel semmi problémát a Manyup pénzek körüli hazudozással, a földosztogatással,a trafikbotránnyal és még sorolhatnám. Hogy arra már ki se térjek, hogy szabályszegést a 98%-os különadó visszamenőleges bevezetésével kezdték.

vadi3 2014.01.09. 16:15:34

@Lencsés István: Leginkább azért nem szeget meg a szabályokat, mert amelyik rá nézve korlátozó lett volna azt azonnal eltörölte, vagy megkerülte. Így bizony könnyű...

légügyi megfigyelő 2014.01.09. 16:33:14

@Lencsés István: például nem hozott visszamenőleges hatályú törvényt, amint az a saját maguk által meghozott (ill. módosított) jogalkotásról szóló törvényben található...

stoppos76 2014.01.09. 16:41:19

Ez egy teljesen helyénvaló ötlet, támogatnám. Azonban az eddigi eredmények nem ebbe az irányba mutatnak.

Piftikét meg ignoráljátok, szerencsétlen teljesen menthetetlen. Bebizonyította jó pár blogon.

zFuly 2014.01.09. 17:17:11

A remek "összeállási" sztori után, aminek egyetlen megnevezett célja, hogy ledöngölni Orbánt bármi áron, ki hinne el bármilyen vállalást?
Csak jelzem, mindhárom úr számos explicit és implicit vállalást sértett már meg, alapvetöen politikai vagy gazdasági önérdekböl.
Én egy harmadik eröt támogatnék.

légügyi megfigyelő 2014.01.09. 17:51:10

@zFuly: melyiket? mármint melyik harmadikat? (magam is tanácstalan vagyok, érdeklődöm csupán)

zFuly 2014.01.09. 18:00:46

Nem véletlenül nem neveztem meg - én is tanácstalan vagyok. Néha órákra is esélyesnek tünik az LMP, de aztán mindig nagyon-nagyon nekik esnek.

Valahogy az az érzésem, hogy ha a bizonytalanok, az egyiket sem akarók nem állnak ki az LMP mellett, akkor bizony a nagyok bedarálják. Mert pl. az MSZP-nek a duális rendszer biztos fenntartása láthatóan fontosabb, mint a bizonytalan gyözelem.

légügyi megfigyelő 2014.01.09. 18:17:10

Az MSZP duális rendszerbeli érdekeltsége tekintetében félek, igazad lehet. Voltaképp ezen bukik az összefogás.
Az LMP túl sok okot ad a csalódásra. Például, ha a legkevésbé pöttyös Bajnais csoporttal összefogott volna, ma az MSZP sehol nem lenne. Ehelyett gallyra ment az LMP is, meg most Bajnai is. Visszaáll a régi rend - most így látni -, vagy Fidesz uralom, vagy MSZP uralom. Azt nem mondom, hogy egyik kutya, másik eb, mert méltatlan lenne az MSZP-re nézve, ám ettől büszkék még aligha lehetnek, szavazni csak befogott orral és elfordított fejjel tudnék rájuk.

hümhüm 2014.01.09. 18:19:51

Ez vicc, nem szerződés. Nincs benne a szerződésszegés szankcionálása (no, persze nem olyanra gondolok, hogy "Allah bocsásson rám tüzes kénesőt, ha ezt a szerződést megszegem..."), nincs benne garancia, nincs benne program.
Na, meg az újraegyesülő banda nem baloldal, hanem töketlenkedése alapján legfeljebb balfasz-oldal, sejtető kijelentései alapján pedig baljós-oldal.
Mindenki rácseszne, ha nyernének.

légügyi megfigyelő 2014.01.10. 14:17:14

@hümhüm: Ez nem vicc, de nem is szerződés. Az, amit kifogásolsz egyenlő felek között létrejövő szerződések esetén egyértelmű. Ebben az esetben miféle kényszerítő erő állhat a szerződés végrehajtatására? Hát egyedül a becsület és a magasztos "haza iránti elkötelezettség" egy olyan időszakban, amikor ez a teher a baloldalon létrejönni látszó összefogásféle nyakába szakad. (Hogy miért alakult így, az lehet vita és átkozódás tárgya, de most nem ez a cél, hanem O-ék leváltása)
Amit írsz, hogy mindenki rácseszne, ha nyernének, engedd meg nekem, kétlem. Ugyanis a Fidesz károkozása, és merjünk büntetőjogi fogalmakat is ide idézni, rombolása és sikkasztása lényegesen nagyobb kárt okoz, mint a baloldal valaha okozhatott, vagy okozhatna a jövőben. Ebből a mértékből egész emberi az amúgy kétségbeejtő helyzet. És emiatt kell apellálni arra, hogy ha ők akarnak "nemzetmentőkké" lenni, akkor azt csak a nem-baloldalra is alapozva, a sajátos értékeiken túlmutató értékeket is képviselve teszik majd meg. Erről kell szóljon a szerződés.

A szerződés, amelynek típusa sajátos: becsületszerződés.

Lencsés István 2014.01.13. 11:40:48

@vadi3: Igen valóban . A rövidítés szint alatti . Trafikbotrány nem volt . Földet az kapott aki nyert pályázaton . " .... 98%-os különadó visszamenőleges bevezetésével kezdték .... " . Ez nem szabályszegés , ez jó dolog . Szegett az két t .

@légügyi megfigyelő: Mondatkezdés nagybetű . Amit írtál az rendben van , mármint megtehették , és abban nincs hiba . A rövidítés szint alatti .

2014.03.24. 05:16:38

Mit kíván a Magyar Nemzet! Új 12 pont!

1. Minden választásra jelölt előzetes átvilágítását!
2. Aki a MSZMP ben, tisztséget betöltő, besúgó, privatizáló, haszonélvező volt, nem jelölhető!
3. Kettős állampolgárságú, szabadkőműves, galíciai gyökerű, nem jelölhető!
4. Akinek ilyen tudomására jut, jelezni köteles!
5. A jelölő, jelöltjéért felelősséget vállalni köteles!
6. Az utólag kiderült, választásra alkalmatlanságnál, lemondatni, visszahívni, tisztségétől megfosztani! Közéleti választott tisztségtől eltiltani!
7. Amely választott tisztség viselőjére tudatos hazugság ténye rábizonyítható, tisztségéből felmentendő! Országgyűlési képviselő, állami tisztséget betöltő!
8. Agyagi visszaélés, korrupciós juttatás adása- elfogadása, állásvesztéssel büntetendő!
9. Komoly, és tisztességes vagyon elszámoltatást! Ha bevallott, adózott jövedelme, és gazdagodása között különbség van!
10. A nem indokolt, forrású vagyonszerzés elkobzandó!
11. Közbeszerzésnél párt, vagy rokoni szimpátiájú előnyhöz juttatás, vizsgálandó, büntetendő legyen!
12. Közéleti, választott, tisztségviselő erkölcsi kódex megalkotása betartás ellenőrzése!
süti beállítások módosítása