HTML

Légifelvétel

Hol találhatsz még bennünket? http://legifelvetel.blogspot.hu http://www.facebook.com/Legifelvetel

Friss topikok

  • klacus: @WTF???!!4!!44!!: Mi a különbség, ma Simicska az ász, régebben a Walliszos srácok voltak a menők, ... (2015.01.04. 18:45) Egy elégedetlen tüntető
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @A megvalósult amerikai ólom..: Fúúúú de buta vagy te fideszes, te!!! Nem magyarázom egy fideszkur... (2015.01.01. 22:11) Kövér László és a páva tánca
  • Éhes ló: @Chang Beer: rohamos a hisztériátok max. Buktor minden létező választást megnyert az elmúlt 8 évbe... (2014.12.01. 08:23) Kedves Pokorni Zoltán Alelnök Úr!
  • : @xvxvxv: 1989 elfelejtett tudás „Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenn... (2014.03.24. 05:20) Elég volt. Ki kell mondani!
  • : Mit kíván a Magyar Nemzet! Új 12 pont! 1. Minden választásra jelölt előzetes átvilágítását! 2. Ak... (2014.03.24. 05:16) Szerződést a választókkal!

Látogatók

2012.12.08. 22:46 légügyi megfigyelő

Boldogok, akiket meghív asztalához…?

Címkék: összefogás MSZP Szanyi Tibor Mesterházy dezorbanizálás

Nem mindegy, ki hív együttműködésre, ki hív az asztalához, mert akitől tartunk, ahhoz nem megyünk el szívesen. Ugyanez érvényes a szövetségi politika területén is. A katolikus szentmise liturgikus szövegrészletéből kölcsönzött és átalakított cím nyilvánvalóan erős hasonlat, de a mai magyar politikai helyzet, az erős kétharmados parlamenti többségével visszaélő kormányzat leváltásához ugyancsak hiteles meghívás szükséges. Olyan meghívásra van szükség, amely az Orbán-rezsimet elutasító, de legalábbis el nem fogadó társadalmi szegmens egybegyűjtésére alkalmas. Egybegyűjtésére, mert a választási törvény módosításai nem teszik lehetővé a kalandvágyó magányos harcosok, akár szuperhősök, vagy kommandók harcba szállását.

Amint október 23-a óta tudjuk, létezik már egy ilyen szövetségi próbálkozás, amely civil mozgalmakon keresztül, mértéktartó, de céltudatos elvek megfogalmazásával, és sokak számára elfogadható személyiség vezetése mellett igyekszik megszólítani a választókat. Kifejezett célja a bal és jobboldali, Orbán Viktor kormányát elutasító, a demokratikus jogállamot helyreállítani akaró állampolgárok szavazatának tömbbé olvasztása, hogy kellő erő álljon rendelkezésre a dezorbanizálás feladatának véghezvitelére.

2012. novemberének utolsó hetében indult meg egy másik szövetségi kör kialakítását célul tűző mozgalom: az MSZP ellenzéki kerekasztal alakítására tett felhívást. Tette ezt oly módon, mintha nem lenne a téren más, és csak az ő előlépésükre várna a közvélemény.

Képzeljünk egy határozott irányba tartó kis színes flottát, amelynek élére kívánna állni egy tanker. Órmótlan kormánymozdulatokkal a kis flottát legázolja, hogy majd kimentse a vízbe pottyantakat. Rummal kínálja majd őket, hogy aztán a kishajókat maga után kötve, a saját feje szerint menjen előre. Kérdés, így akarnak-e céljukhoz jutni a kishajók is?

brbrbrb.png

Ma Mesterházy Attila Szövetség a változásért jelmondattal tette közzé honlapján az együttműködés elvi sarokköveit. Kétségtelen, értékesek a gondolatok, sokukkal egyet lehet érteni, ki-ki talál benne szimpatikusat is, elfogadhatatlant is, beállítottsága szerint.

De térjünk visszatérve a címben idézett kérdéshez, ki lenne boldog, ha az MSZP szólítaná meg, hogy szövetségre hívja? Aligha gondolhatja jelenleg bárki komolyan, hogy az Orbánból kiábrándult, az általa csak a látszat kedvéért megtartott, ám valójában félredobott konzervatív értékeket követő állampolgárok tolonganának ebben a szövetségben. Az MSZP ma hiába jelentős párt az ellenzékben, vezető szerepe a jelen rendszer fennmaradását biztosítaná. Ma konzervatív gondolkodású választópolgárok aligha csatlakoznak egy MSZP vezette szövetséghez, és ez egyhamar nem fog megváltozni.

A párt vezetői körébe tartozóktól ezen kívül elhangoznak olyan nézetek, amelyek a demokrácia értelmezésének sajátos reprezentációi, és amelyek legkevésbé sem a modern szociáldemokrácia, vagy általában a demokrácia elképzeléseihez igazodnak. Ezek egyeznek a párt álláspontjával is? Nem kell az ilyen megnyilatkozásokkal kezdeni valamit?

Többször kitértünk már arra, hogy az összefogásnak olyannak kell lennie, amelyben a direkt pártideológiák a háttérbe szorulnak, és amely szerint a legfontosabb kérdés az alkotmányos rend, a jogállam és a demokrácia helyreállítása.

Alkalmas lenne-e tehát a vezető szerepre jelenleg az MSZP? Blogunk azt a véleményt osztja, amely szerint nem.

Ma az MSZP, akármekkora szervezettel rendelkezik is, ugyanolyan kis, színes hajó, mint a többi, ugyanazon öbölbe kíván hajózni, mint a többi. Ám flottakapitánynak nem alkalmas, mert nemrég még zátonyon állt, és akárhogy is nézzük, a flotta sok hajókapitánya szerint másokat is zátonyra futtathat.

Korábban írtunk már erről, blogunk véleménye szerint tényleges önkritikára és megújulásra lenne szükség az MSZP-ben, hogy majd egyszer, később talán flottakapitány lehessen egy szövetségben. Addig a hajóraj érdekében cselekedve meg kell szolgálnia a tiszteletet.

Borzasztó nagy a kísértés, ez valahol érthető, hogy valamely párt az dezorbanizáló mozgalom élére álljon. De borzasztó nagy a veszély, hogy direkt ideológiával csak a kétpólusú politikai iszapbírkózás tere nyílik meg újra, azé, amely a XXI. Évszázad első évtizedét Magyarországon megpecsételte. A kétpólusú politizálás ma a gyűlölet két pólusát termeli újra.

Olyan kormányváltásra van szükség, amely a pluralizmus talaján összeálló együttműködés gyümölcse lesz, amely a mérsékelt politikai irányzatok teljességét igyekszik átfogni, és nem maga alá gyömöszölni, hanem egybehívni akarja őket. És nem elég, ha ezt hallja a közvélemény, de el is kell hinnie.

Nemzetünk jövőjét ma az Orbán-rendszer fennmaradása fenyegeti, de fenyegeti az is, ha legyőzetése után a kétpólusú, megosztott társadalom önpusztítása marad fenn.

 

 

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legifelvetel.blog.hu/api/trackback/id/tr284943513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2012.12.09. 08:40:59

Abszolút óvodás dolog ez a "ki kezdte" kérdés. Az LMP, az E14 és az MSZP is hírdetett meg összefogást. Sőt, először a Szolidaritás. Ezek közül eddig mind elbukott, kivétel az E14 részleges sikerét, sikerült a Szolit és a Millát Bajnaiékkal összefogni. Ez se semmi. Az E14 és az MSZP pozitívan reagál egymásra, ez az összefogás összejöhet.

Ha megnézzük, akkor ez az összefogás akár elég is lehet. A DK benne van, az LMP két százaléka meg hát nem biztos, hogy kritikus lesz.

Lehet itt még az LMP részéről utálkozni, de ássák el magukat. Az MSZP utálós politikával az LMP 2 év alatt egy kurva százalékot nem növekedett. Fel kéne már ébredni!

A hitelességet illetően, itt is meg kell nézni, kinek hány szavazója van, annyi a hitelessége. Az MSZP hitelessége a legnagyobb, utána az E14 hitelessége említésre méltó. Az LMP nagyjából egy hiteltelen, szar párt.

Azért LMP-zek itt ennyit, mert el nem tudom képzelni, hogy az LMP-n kívül honnan jühet egy ennyire karakterrombolós, korlátolt gondolkodásmód.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2012.12.09. 08:48:09

"A kétpólusú politizálás ma a gyűlölet két pólusát termeli újra. "

A harmadik póluson való gyűlölködés semmivel sem jobb. Miből áll az LMP politikája ma, mint gyúlölködésről?! Zöld témákról nem hallani, csak arról, hogy kikkel nem fognak össze. Ja, hogy kikkel igen?! Hát a komcsikkal igen (4k!).

légügyi megfigyelő 2012.12.09. 10:31:07

@rabelais: Szerintem azért nem óvodás kérdés a kié az első összefogás, legalábbis az E14 - MSZP összefüggésben, mert az MSZP (nézetem és értelmezésem szerint) kifejezetten azért mozdult meg, hogy az E14 első körben begyűjtött sikereire "rátelepedjen", róla szóljon továbbiakban az együttműködés, ő legyen a centrum.
Ezt több érv is igazolja szerintem, amire részben kitértem.
Az MSZP ellen ugyanakkor az szól, hogy -amint írtam is-, nme tud megszólítani olyan választókat, akik nem baloldaliak. Ennek több oka is van, de az egyik legnagyobb a pártvezetés hiteltelensége, amely sajnos folyamatossá lett az elmúlt években. Gondolom elolvastad Szanyi írásaira megfogalmazott bejegyzésünket. Az ott leírt demokráciafelfogás igencsak távol áll bármilyen polgári, vagy centrumbeli értelmezéstől. És ilyen felfogással ma, az űberbukás óta az elnökségben lehet lenni. Alighanem találhattunk volna a többi vezető részéről is hasonló kijelentéseket, de épp szanyi Tiboréval futottunk össze.
Bajnai reakciója ezért is helyes, amikor a 2006-os és egyéb fekete pontok miatt morális vizsgálódást tartana szükségesnek az összefogáshoz.
Ahhoz, hogy a későbbi alkotmányozási és törvényhozási feladatokhoz megfelelő legitimitás álljon rendelkezésre 2014-től, olyan összefogásnak kell az Orbán-rezsimet megdönteni, amely a társadalom lehető legszélesebb körét átfogja. Ha nem így történik, akkor továbbra is jelentős veszélye lesz a kétosztatú ország fennmaradásának és a további bozót harcoknak. Erről is írtunk, nézd meg a legifelvétel.blogspot.hu oldalon, a Fidesz után 1-3. írásokban. Ajánlom figylmedbe!
Ami a hitelességet illeti, annak a legkevésbé sem egyértelmű mértéke az, hogy mekkora a támogatottsága. Támogatást képezhet egy fanatizált, vagy elkötelezett szavazói bázis is, amelynek bármit lehet mondani, úgyis az adott pártra szavaz. De lehet olyan is, amely a kimondott álláspontok alapján fog szavazni, mert végiggondolva dolgokat új irányt szeretne. Ebből a szempontból az MSZP ugyancsak betagozott szavazóbázissal áll fel, amely aligha bővíthető lényegesen. Emiatt, hacsak hitelesen meg nem újul, nem tud centrummá lenni soha.

Ami az LMP-t illeti, borzasztó csalódást okoztak a választóik jelentős részének. Úgy gondolom, hogy ki is eshetnek az Országgyűlésből, amennyiben nem csatlakoznak egy dezorbanizáló (győztes) szövetséghez.
Ők egyébként ellenpélda az MSZP-re: fanatikus hívük kevés van, rájuk azért szavaztak az emberek, mert alternatívát véltek látni mögöttük. Csalódtak, és most elfordult a szavazóik jelentős része az LMP-től. Ilyen értelemben, amennyiben nem választott volna egyfajta kirekesztő, megosztó, harmadik pólust alkotni akaró politikát a párt vezetése (ha van ilyen), akkor lehettek volna akár vezető, de legalábbis összetartó erői egy fideszbuktató összefogásnak.

légügyi megfigyelő 2012.12.09. 10:35:42

@rabelais: Azt hiszem, ez az előbbi kommentemben is választ nyert, és csak annyit fűznék hozzá, hogy zöld témákról még így is túl sokat lehetett hallani a párt döntései között. Márpedig most nem az a kérdés, hogy kell-e atomerőmű, vagy vízlépcső, hanem az, hogy akarunk-e hazánknak és állampolgárainak tisztességes jövőt, vagy sem.

A 4K!-val kapcsolatban nem tudok mit mondani, a Fidesz után... bejegyzésekben sok velük rímelő gondolatot leírtunk, ám valahol ők is marginalizálják magukat a "kivel nem hajlandók szövetkezni" téma révén, és ott van az általad is említett furcsa extrém balos bélyeg, amivel nehéz mit kezdeni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.09. 13:38:21

@légügyi megfigyelő:

"Szerintem azért nem óvodás kérdés a kié az első összefogás, legalábbis az E14 - MSZP összefüggésben, mert az MSZP (nézetem és értelmezésem szerint) kifejezetten azért mozdult meg, hogy az E14 első körben begyűjtött sikereire "rátelepedjen", róla szóljon továbbiakban az együttműködés, ő legyen a centrum."

ez a gondolatod is óvodás mentalitás. abszolút nem tényekről, nem érdemi kérdésekről írsz, hanem "óvónéni, óvónéni, a Pisti csúnyán gondolt rám!"

"Az MSZP ellen ugyanakkor az szól, hogy -amint írtam is-, nme tud megszólítani olyan választókat, akik nem baloldaliak."

ez LMP se tud többet, mint 2 százalékot. Azt meg a hajukra is kenhetik, meg a hajunkra is kenhetik, meg az MSZP-nek se hiányzik olyan nagyon. Meg ekkora teljesítménnyel az LMP ne is okoskodjon!

" Ennek több oka is van, de az egyik legnagyobb a pártvezetés hiteltelensége"

akkor az LMP sikertelenségének is bizonyára ugyanez az oka.

"Bajnai reakciója ezért is helyes, amikor a 2006-os és egyéb fekete pontok miatt morális vizsgálódást tartana szükségesnek az összefogáshoz."

de ők nem zárkóznak el az összefogástól, meg nem óvodás módon okoskodnak, mint te.

és lám, a nép szemében hitelesebbek, mint az LMP.

"olyan összefogásnak kell az Orbán-rezsimet megdönteni, amely a társadalom lehető legszélesebb körét átfogja."

ez egyrészt igaz, mond az LMP-nek! ki nem akar összefogni?! másrészt az LMP 2 százaléka nem szélesíti annyira ezt az összefogást, tehát ha hülyék, akkor kimaradnak, annyira nem kár értük.

"Ami a hitelességet illeti, annak a legkevésbé sem egyértelmű mértéke az, hogy mekkora a támogatottsága."

hanem nyilván te vagy a mértéke, ugye?! ne légy nevetséges, ember!

"De lehet olyan is, amely a kimondott álláspontok alapján fog szavazni, mert végiggondolva dolgokat új irányt szeretne. "

úgy tűnik, hogy ilyen 2 százalék van az országban. jöhetsz te azzal az összeesküvés-elmélettel, hogy az MSZP szavazók fanatikus hülyék. de arra nincs válaszod, hogy a maradék értelmes ember miért nem az LMP-re szavaz. valamit itt az LMP nagyon elqrt.

nekem van egy válaszom, hogy mi, neked semmid nincs. hiába okoskodsz tehát, mert erre nincs válaszod. itt bukik az elméleted.

"Ebből a szempontból az MSZP ugyancsak betagozott szavazóbázissal áll fel, amely aligha bővíthető lényegesen."

az LMp szavazbázisa pont ugyanannyira stagnál, mint az MSZP-é.

"Ami az LMP-t illeti, borzasztó csalódást okoztak a választóik jelentős részének."

no ugye?! és pont azzal okoztak csalódást, hogy például gyűlöletkampányt folytatnak zöld politika helyett.

"Ilyen értelemben, amennyiben nem választott volna egyfajta kirekesztő, megosztó, harmadik pólust alkotni akaró politikát a párt vezetése (ha van ilyen), akkor lehettek volna akár vezető, de legalábbis összetartó erői egy fideszbuktató összefogásnak."

itt arra a konklúzióra jutottál, hogy igazam van. ugyanis pont ezt írtam.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.09. 13:42:33

@légügyi megfigyelő:

"zöld témákról még így is túl sokat lehetett hallani a párt döntései között."

nem. túl keveset. egyáltalán nem tudtak ilyennel tematizálni.

"Márpedig most nem az a kérdés, hogy kell-e atomerőmű, vagy vízlépcső, hanem az, hogy akarunk-e hazánknak és állampolgárainak tisztességes jövőt, vagy sem."

el kell dönteni, vagy zöld párt lesznek, vagy pedig mindent alárendelnek Orbán leváltásának. ha mindent alárendelnek, akkor a Schifferizmust hagyják abba! ha meg nem rendelnek alá mindent, akkor akár a zöld témákat is vihetik. akár aktuális, akár nem, az legalább hiteles lenne.

a schifferizmus két szék között a padlóra esett: se nem hiteles zöld politika, se nem összefogás orbán ellen. a schifferizmus a különutas karaktertelenség politikája. semmilyen előnye nincs.

vegyetek példát a német zöldektől! ők még egyesíteni is tudták a két utat.

piroslapok.blog.hu/2012/11/19/mit_tanulhat_az_lmp_a_nemet_zoldektol

légügyi megfigyelő 2012.12.09. 14:03:12

@Brendel Mátyás: Kedves Mátyás, amint korábban is, most is jelzem Neked, hogy személyeskedéseiddel nem kívánok foglalkozni, csak érdemi érveiddel, már amelyikkel kapcsolatban van megosztani való véleményem. Előbbiek miatt alapvetően a második hozzászólásodat tartom megválaszolhatónak, a következők szerint:

1. Az ország baja nem a biotermelés, a zöld energia stb., hanem az alapvető működésképtelenség, amelynek végső és végletes oka és megjelenése az Orbán-rendszer.
Előbbi miatt a spenót vagy káposzta vita nem időszerű. Nem felejtendő, de előbb legyen meg az a demokratikus tér, ahol ez megvitatható. Ebből a szempontból úgy vélem, az LMP zöld öndefiníciója időszerűtlen, és még csak abba sem érdemes belekötni, hogy ésszerű-e.
2. Amikor az LMP az együttműködését az atomerőmű kérdésben képviselt álláspontjával együtt kívánta felkínálni, úgy gondolom, túlértékelte a téma jelentőségét az ország közjogi és társadalmi kérdéseivel szemben.
süti beállítások módosítása