HTML

Légifelvétel

Hol találhatsz még bennünket? http://legifelvetel.blogspot.hu http://www.facebook.com/Legifelvetel

Friss topikok

  • klacus: @WTF???!!4!!44!!: Mi a különbség, ma Simicska az ász, régebben a Walliszos srácok voltak a menők, ... (2015.01.04. 18:45) Egy elégedetlen tüntető
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @A megvalósult amerikai ólom..: Fúúúú de buta vagy te fideszes, te!!! Nem magyarázom egy fideszkur... (2015.01.01. 22:11) Kövér László és a páva tánca
  • Éhes ló: @Chang Beer: rohamos a hisztériátok max. Buktor minden létező választást megnyert az elmúlt 8 évbe... (2014.12.01. 08:23) Kedves Pokorni Zoltán Alelnök Úr!
  • : @xvxvxv: 1989 elfelejtett tudás „Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenn... (2014.03.24. 05:20) Elég volt. Ki kell mondani!
  • : Mit kíván a Magyar Nemzet! Új 12 pont! 1. Minden választásra jelölt előzetes átvilágítását! 2. Ak... (2014.03.24. 05:16) Szerződést a választókkal!

Látogatók

2012.10.08. 17:37 légügyi megfigyelő

A jó pásztor és a depresszió

A jó pásztor subáját levetette a csárda sarkába, csak úgy, és egy korsó bort hozatott. A kármentő felől hallatszott, amint a bort átöntötte a korcsmáros. Meleg volt eddig az ősz, ma fütyült be az első igazi októberi szél. A zsombékok még zöldek ugyan, de már sárgállik egyik-másik levél a nádon, gyékényen.

Dohog magában a jó pásztor, félszavakat mormol. Úgy tudta, odavannak érte a juhok. Érteni vélte a lelküket. De ez nem megy. A terelőkutyái odakint, azok is látják, bajban a pásztoruk. És ha bajban a pásztor, akkor bajban a bojtár is, de ha bajban a bojtár, elsőre a kutyát kapják oldalba. Az pedig kutyahűséggel sem viselhető könnyen.

Itt a pusztán csak a csárda az, ahol váltani lehet szót valakivel, olyan, mint egy klinika. Itt kibeszélheti bajait még a jó pásztor is.

Működik ez, akkor is, ha csak úgy, csak maga elé burrog.

     Hogy a rosseb álljon a patájukba! – kezdi.

        Hogy a ménkű csapja meg a fekete kost – folytatja.

     Azt nem mondta senki, még a felcsúti juhász se, a keservit, hogy ezekkel a háládatlan birkákkal ennyi a nyűg. Mer’ az, hogy a veres pásztor nyóc évig hitegette ezeket a dögöket, az még nem elég, hogy utánam gyüjjenek? Még ha tettem es ezt-azt, hogy bolondítsam azt a cikája pofájukat. Kalapzsíros dohány füstjítűl megvadul a ma született bárány is, és így is lett. Mögmondta azt a turulos pásztor, le es írta, csak azzal a ákombákom rovással, amivel jó pásztorok csak az elhullott barmot jegyzik az pásztorboton. Ahogy a kölkök rajzolnak a porba.

Beletúrt a hajába, majd megrázta fejét. A két fonott varkocs csak úgy lengett feje két oldalán.

       Vereskását hozzá’, de most, vagy a dartvederes pandúrt eresztessem a csárdádra, gazduram, az anyád keservit! És hun a bor! Hozzad mán azt a rocska bort, mert olyan a kedvem! Na!

Pipaszárat vett elő és túrkálni kezdte a bárdolatlan asztal lapját, mintha szú után kutatna. Föl se tekintett, a sarokban pedig ott ült az ifjú veres juhász is, csöndben, a sarokban, meg a Zöld Benedek. Odakünn a másik veres pásztor, a hórihorgas zörömbölt valamivel. De nem érdekelte egyik sem, amint azok sem tekintettek egymásra. Azok is dohogtak, és csak a jó pásztorra pislantottak olykor-olykor.

     Azt meg mégsem értem, de télleg, hogy mér’ ilyen rühes nehéz ez a hivatal. Amott a rét, az tetszik nekem, ott lészen a jó fű, a keresztnéző bojtárom, aki garabonciás es mindég mondja. Ezek a balga juhok meg zavarognak, nem mennének. Maradnának, vagy inkább hátráznának. Csöndben. Mi a bús nyavalya állt ezekbe? Ez a bánatos betyárpuszta, az az oka? Átragadt az betyárvér a birkákra? Érteném, bár ha érteném ezeket a hálátlanokat, miért nem a jót akarják, amit én akarok nekik? Már csak a főkolomposaim tartanak a mi rétünkre, meg a békebirkák, de nem lész ez jó így! Hát számadásra mi lész a többivel? Átalszöknek a vereshez meg a Zöld nyájba? A hórihorgaséra gondolni se’ merek? Mi lész vélem akkor? Merre vegyem utam? Mikor lesz ennyi birkám valaha?

Még dohogott volna, de egyszerre cseréptányéron érkezett a kása és mellé a kancsó bor. A csárdagazda mintha morgott volna kettőt, olyannak hangzott, mint mikor a tehén bődül a messzi rónán a borjának.

        Ide betérhet mindég, még szobám es van, ott hátul a pajtánál. Betérhet, ha odahagyja hivatalát, akkor is. 

Nagyobb réti személyek es laktak már ott, bújtak es, ha bújniuk kellött.

A jó pásztor történeteiből az első itt.

A második meg itt.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legifelvetel.blog.hu/api/trackback/id/tr554827105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2012.10.09. 08:15:26

Megkérdeztük a szakembert: Nehéz e birkát terelni?

Birge Bálint szép, nagydarab magyar ember. A fancsali Új Élet Juhásza volt Vöröspusztán, amíg a Tsz és a kommunizmus be nem csődőlt egészen. Ő most is nyájat terel, (már ami megmaradt a szétszéledt állományból) Bálint bátyó maga is a kiüresedett hodály sarkában húzza meg magát. Saját háza sose volt, a Tsz lakásra meg szemet vetett más. A privatizáció gyökere az Ő lakásáig leereszkedett, Birge Bálint meg a hodályba gyomosodott. No mindegy, Bálint bátyó béketűrő ember. Itt beszélgetünk az esti homályban a hodályban, petróleum lámpa fényinél.
Bálint bátyó nehéz-e a nyájat vezetni, terelni?
Nem nehéz a! Buta nép a birka!
Úgy gondolja?
Nem gondolom. Évszázados tapasztalat. Minden Ősöm juhász vót. Számadó!
Az valami magasabb rang?
Az ám! A múltba számot kellett adni! A sajátjával felelt a rábízott jószágért.
Kinek kell ma számot adni?
Számot arrul lehet adni, ami megvan! Amit elloptak, arrul nem szokás számot adni. S ha a gazda lop a legtöbbet, nem tudja a szógát számon kérni!
Aha. Maga is szokott?
Mit lopnék fijam? Meg minek? Nem kell a birka a kutyának se!
És magátul lopnak-e?
Hajaj! Itt van mindjárt az adó, bérleti-díj, betegbiztosítás, jövedéki adó, felsorolni se bírom. Nem dolgozik az egy se, mind én tartom el, a birka nép!
Hogyan bír ennyi birkával egyedül?
Van két szolgám: a Firkász, meg a Pandúr. Vót a csendőr is, de aztat a TSZ nem tűrte!
Ők kicsodák?
A puli nép fiai. Ők is buták, de fáradhatatlanul kergetik a birkát, amerre én akarom.
Velük irányítja a nyájat?
Úgy ám. Én mondom meg, merre terelődjék a sok birka. Meg megy az magától is a kolomp, meg a legelő után.
Mi az a kolomp?
Ami néked a Rádió, meg a TV!
Vannak-e jó legelők?
Vótak fijam. Jelzálog mán mindenen van!
Az mit jelent?
Övék az első kaszálás! A magyar birkának csak a száraz másodfű jár, meg az adókóró.
Az milyen?
Nem tudod?
Pedig azt rágod Te is ott a városba, vagy akárhol, ahonnan jöttél. De most mán haggyál! Butább vagy a birkánál!
Bálint bátyó a kampósbotért nyúlt, így hát felkaptam a magnómat, és eliszkoltam a hodályból.

légügyi megfigyelő 2012.10.09. 16:36:11

:) @Szúrófény: "Mi az a kolomp? - Ami néked a Rádió meg a Tv!"

Ez különösen tetszett!
süti beállítások módosítása