HTML

Légifelvétel

Hol találhatsz még bennünket? http://legifelvetel.blogspot.hu http://www.facebook.com/Legifelvetel

Friss topikok

  • klacus: @WTF???!!4!!44!!: Mi a különbség, ma Simicska az ász, régebben a Walliszos srácok voltak a menők, ... (2015.01.04. 18:45) Egy elégedetlen tüntető
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @A megvalósult amerikai ólom..: Fúúúú de buta vagy te fideszes, te!!! Nem magyarázom egy fideszkur... (2015.01.01. 22:11) Kövér László és a páva tánca
  • Éhes ló: @Chang Beer: rohamos a hisztériátok max. Buktor minden létező választást megnyert az elmúlt 8 évbe... (2014.12.01. 08:23) Kedves Pokorni Zoltán Alelnök Úr!
  • : @xvxvxv: 1989 elfelejtett tudás „Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenn... (2014.03.24. 05:20) Elég volt. Ki kell mondani!
  • : Mit kíván a Magyar Nemzet! Új 12 pont! 1. Minden választásra jelölt előzetes átvilágítását! 2. Ak... (2014.03.24. 05:16) Szerződést a választókkal!

Látogatók

2012.12.29. 11:35 légügyi megfigyelő

Az összebarmolt Alaptörvényről

Címkék: Orbán Viktor Rogán Antal Alkotmánybíróság Alaptörvény Szájer József Parlament

Létezik egy pont, amelynek elérésével, vagy meghaladásával, valamely feladat megoldásának bármilyen további kísérlete csak blamázshoz vezet. Ez a pont rendszerint olyan esetben érhető el leghamarabb, amikor maga az alaphelyzet abszurditása nem válik nyilvánvalóvá a helyzet kezelését megkísérlő „aktor”, vagy illető részére. Lehet maga a beavatkozás módja is blamázs. Ugyanez fokozottan igaz arra az esetre, amikor az „aktor”, vagy illető nem kíván tudomást venni az alaphelyzet vagy a beavatkozás abszurditásról, sőt, egyenesen a józan tevékenység mindennapisága szintjére igyekszik áthelyezni valami olyat, amely az ép gondolkozású emberekben elképedést vagy röhögőgörcsöt vált ki.

Valami ilyesmit érezhetünk most mindannyian, amikor a hatályosulásának első szülinapját még el sem érő Alaptörvény harmadik módosítása előtt állunk, valamint az úgynevezett „Átmeneti rendelkezések” című – a jogalkotás nemes voltát nem sértő szóval megnevezve – szabálygyűjtemény nem állt meg az Alkotmánybíróság előtt.

Nem kívánunk most az alkotmányjog kérdéseibe elmerülni. Számos érvelés szól eleve az Alaptörvény közjogi érvénytelenségéről, illegitim voltáról, és nemkülönben – ha már a gránitszilárdság kapcsán a geológia és kőzetmechanika terminusait is ide keverte a Legkisebb Fiú – homokdombhoz hasonlatos állékonyságáról. Csak egy félmondatot kell itt elejtenünk: biztos, hogy kétharmad kell egy illegitim, közjogi érvényességét tekintve vitatott, instabil Alaptörvény félretételéhez vagy gyökeres átalakításához?

Elértünk tehát arra a pontra, amikor a pirulás nélkül előadni képes politikai tényezők, mint Rogán Antal, Szájer József, s majd nyilván maga a Legkisebb Fiú, nyilatkozik arról, hogy egyrészt nem tartalmi kifogása volt az Alkotmánybíróságnak, hanem formai, másrészt majd jól beépítjük az Alaptörvénybe a formai hibás normákat, és akkor keresgélheti az Alkotmánybíróság, vagy akárki a fogást az Ezeréves Birodalom alapvető jogszabályai között. (Érdekes, hogy a Lepirult Arcú Női Személy, akinek nincs félnivalója az explicit hazugságok kimondásakor sem, eleddig néma maradt.)

Meddig lehet még nevetségessé válás nélkül turkálni az alaptörvényben? Hányszor lehet még matatni az újdonatúj Alaptörvényen? Illik egy új Alaptörvényt „sufnituningolni”? Esetleg tesznek majd az alaptörvényre tigrises matricát és csíkos üléshuzatot is a továbbiakban? Vagy turulosat?

Ha egy új termékben alapvető hibák kerülnek napvilágra, tisztességesebb gyártók visszahívják a piacról, sajnálkozó levelet küldve az ügyfélnek, biztosítva őket arról, hogy ők továbbra is az ügyfél érdekében igyekeznek eljárni, keresve kényelmét, biztonságát, elégedettségét. Eztán, udvariasan elnézést kérve a rejtett hiba miatti kényelmetlenséget okán, felkérik, hogy termékével együtt jelenjen meg a gyártó valamely részlegénél, és javításra – mely természetesen térítésmentes – hagyja ott a berendezést, és esetleg kártalanítást is fizetnek majd a kényelmetlenségek miatt.

A helyes kommunikáció eredménye az, hogy az ügyfél elégedetten állapítja meg: íme, a gyártó ügyel a kényelmemre és biztonságomra.

A „nesze barom, majd belecsavarozzuk” típusú sufni szervizelésre új terméket nem szokás vinni, ha pedig maga a gyártó jár el ilyenképp, akkor mind a gyártóról, mind a termékről négybetűs, idézhetetlen jelzővel lehet csak nyilatkozni.

Ilyenkor az öntudatos ügyfél tiltakozni kezd, és végül, ha nincs megfelelő reakció, például a gyárhoz vonul és tüntet. Mi, mint azok, akikre (okkal vagy ok nélkül) hivatkozik az a kör, mely úgymond felhatalmazásunkkal, a mi bőrünkre rossz szabályokat hoz, tevékenységét a mi pénzünkön a Parlamentben végzi. Nem kellene végre tiltakozni a rossz tervezés, a balfék gyártás, az ócska termékek által okozott kényelmetlenség és károk miatt? Eleve a gyártónál? A gyártónál, amely sufni-parlamentként működteti az Ország Házát?

sufniparlament3.jpg

A Fidesz kormányzása napról napra pusztítja Hazánkat, Magyarországot. Ahhoz, hogy az általa okozott kárt minimalizálni lehessen, tenni kell. Mindannyiunknak!

 

(kép eredetije innen)

 

 

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

10 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://legifelvetel.blog.hu/api/trackback/id/tr144986153

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az összebarmolt Alaptörvényről 2013.01.01. 17:39:07

Létezik egy pont, amelynek elérésével, vagy meghaladásával, valamely feladat megoldásának bármilyen további kísérlete csak blamázshoz vezet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2012.12.29. 19:36:27

Magától értetődik, hogy nem vagyunk kötelesek elfogadni érvényesnek a nyilvánvaló társadalomellenes intézkedéseket!

Mivel az ilyesmi ugyancsak és nyilvánvalóan az egyetemes emberi méltóságot - ami alkotmányos jogunk is, - meg nem engedhető módon mégis megsértik. Noha, egy Nemzetet sértő államszervezet nem is lehet joghatályos.

Dexter... (törölt) 2012.12.30. 15:50:03

3 dolog:
1. Teljesen nyilvánvaló, hogy a mostani törvénykezés, alkotmányozás csak egy szűk csoport hatalmát szolgálja. Szerencsére a Fidesz nem eléggé profi, ahhoz hogy a NERt a jól működtesse, így sokkal könnyebb a rendszer ellentmondásra rávilágítani, és hamarabb lelehet majd őket váltani. (Viszont ezzel sokkal nagyobb kárt is okoznak.)

2. "Ahhoz, hogy az általa okozott kárt minimalizálni lehessen, tenni kell. Mindannyiunknak!"

Az Alkotmányról folyó viták soha nem lesznek széleskörűek, mert sokszor bonyolult jogelméleti elemekkel vannak terhelve. Joli néni soha sem fog a zöldségessel a regisztrációs trv. formai hiányosságairól beszélgetni. Emiatt nehezebb is ezekkel a témákkal tettekre sarkalni a közvéleményt.

Ha nem jelennek meg új,friss komolyan vehető pártok, akik képesek megszólítani a bizonytalanokat, akkor Orbánék az ellenfél hiteltelenítésével, osztogatással, és a választási trv. testreszabásával 2014.-ben megszerezhetik a többséget.

3. Szerintem az alkotmányozásról, bármilyen más érdemi kérdésről csakúgy lehet konstruktív vitát folytatni, ha a felül tudunk emelkedni az elmúlt évek parttalan vitáin. Ez azt is jelenti, hogy korábbi politikai szereplők egy új és jobb Alkotmány megalkotásában, nem vagy minimálisan vehetnek részt. Ez az elit megkapta az esélyt, hogy Mo.-t jobb helyé tegye nem tudtak vele élni. Itt az ideje, hogy másoknak is lehetőséget kapjanak.

légügyi megfigyelő 2012.12.30. 18:06:25

@Dexter...: Tulajdonképpen azt nem értem, és azt várom, hogy a jogászok álljanak elő (állnának elő) valamilyen tervezettel, valamilyen megoldással. Leginkább a jogász szakmát alázza a jelenlegi kormányzat. Igaz, rajtunk csattan, de mit lehet majd mondani, ha ez a kísértetjárás elmúlik, hol voltak a szakemberek?

Csak remélni merem, hogy léteznek körök, ahol folyik szakmai egyeztetés minderről.

A választás pedig a magyarság érettségi vizsgája lesz. Nem is lehet többet mondani: ha megvehető, vegyék meg, ha pedig maga ura, akkor induljon meg a normális világ irányába.

Dexter... (törölt) 2012.12.31. 14:27:47

@légügyi megfigyelő: " Tulajdonképpen azt nem értem, és azt várom, hogy a jogászok álljanak elő (állnának elő) valamilyen tervezettel, valamilyen megoldással."

Ezen a kérdésen én is szoktam gondolkodni, nemcsak az alkotmányozással kapcsolatban, hanem más szakterületek (reformok) kapcsán is.
Probléma az, hogy egy alkotmány megalkotásához nem elég 10 jogász összefogása. Egy valódi alaposan kidolgozott és hatástanulmányokkal alátámasztott reformhoz, jogszabálytervezethez komoly apparátusra van szükség. Ezért lenne nagy szükség független szakmai műhelyekre.

"A választás pedig a magyarság érettségi vizsgája lesz."

Szerintem a magyar társadalomban még mindig a xx. sz.-i zsákutcás gondolkodás a domináns. Ezért reménykedem abban, hogy előbb vagy utóbb átszakad a gát, és bekövetkezik szembesülés a valósággal. Ez elindíthatna egy olyan kulturális váltást, amire már lehetne építeni valamit, de most még ettől nagyon messze vagyunk.

légügyi megfigyelő 2013.01.03. 18:13:53

@Dexter...: Szia! Úgy tűnik, a sötét szobák mélyén dolgoznak azok a jogászok! :)

Ami a gátat illeti, nem tudom, hogy mennyire vagyunk messze, emiatt nem lepődnék meg azon sem, ha idén már más minielnök (illetve a félreérthetőség miatt: miniszterelnök) lenne itthon.

Dexter... (törölt) 2013.01.05. 15:15:00

@légügyi megfigyelő: "nem lepődnék meg azon sem, ha idén már más minielnök (illetve a félreérthetőség miatt: miniszterelnök) lenne itthon."

Tudsz valamit, amit én nem?
Elnézve az szocik ellenzéki kerekasztalát, én nem vagyok túl bizakodó.

Minielnök kifejezés igazán passzol OV-hez :)

légügyi megfigyelő 2013.01.05. 16:29:20

@Dexter...: nincs semmi információm, de én nem tudtam kizárni már tavaly nyáron sem az előrehozott választást. Most van néhány olyan bejegyzés a blog.hu-n, amely ezt taglalja a regisztráció eltörlése kapcsán. Nem tartom ezt sem életszerűtlennek. Erről egyébként a legifelvetel.blogspot.hu-n találsz írást, mégpedig augusztus végéről, és az LMP-ről szól. Könnyű megtalálni.

A szocikon nagyon kiakadtam mostanában. Lehet, hogy ők lesznek a dezorbanizálás akadálya, és az lesz a második történelmi hibájuk ebben az keserves XXI. században.

Dexter... (törölt) 2013.01.05. 17:58:09

@légügyi megfigyelő: Elolvastam a korábbi posztodat.
Elméletileg nem zárható ki egy előrehozott választás, de gyakorlatilag szerintem erre kevés az esély.

1. A maqyar politikában nagyon erős a pozícióhoz
való ragaszkodás, és ezzel kapcsolatban a pártok nem szoktak kockáztatni. 2006-2010 között a szocik sem húzták ezt meg, pedig náluk lett volna értelme ennek.

2. Diáktüntetések 2014 közepéig simán kifulladhatnak, egy előrehozott választás viszont megerősíthetni ezeket a demonstrációkat, mert a hallgatók ezt a saját győzelmükként élnék meg.

3. Szerintem a big plan az, hogy Orbánék szorosan fogják a gyeplőt az uniós kötelezettségszegési eljárás megszüntetéséig, utána pedig kezdődhet az osztogatás. A Fideszben úgy számolnak, hogy ez, és az ellenzék elleni negatív kampány elég lehet az újrázáshoz.
Ha igazam van, akkor az osztogatásra való tekintettel, okkal gondolhatja azt OV, hogy később emelkedni fog a népszerűsége, tehát nincs értelme előrébb hozni a választásokat.

"A szocikon nagyon kiakadtam mostanában."
Mesterházy ügyesen elintézte az E14-et, és ezzel a kormányváltást is. Nem gondolom, hogy erre egyedül BG-val lett volna esélye az Mszp-nek, de Schmuk Andorral biztosan nem tudják leváltani Orbánt.

légügyi megfigyelő 2013.01.05. 18:33:41

@Dexter...: ne legyen igazad az e14 kicsinálásával kapcsolatban. Jelenleg más értelmes mozgolódást nem látok.

Az előrehozott választás kérdésében igazad lehet.
süti beállítások módosítása