HTML

Légifelvétel

Hol találhatsz még bennünket? http://legifelvetel.blogspot.hu http://www.facebook.com/Legifelvetel

Friss topikok

  • klacus: @WTF???!!4!!44!!: Mi a különbség, ma Simicska az ász, régebben a Walliszos srácok voltak a menők, ... (2015.01.04. 18:45) Egy elégedetlen tüntető
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @A megvalósult amerikai ólom..: Fúúúú de buta vagy te fideszes, te!!! Nem magyarázom egy fideszkur... (2015.01.01. 22:11) Kövér László és a páva tánca
  • Éhes ló: @Chang Beer: rohamos a hisztériátok max. Buktor minden létező választást megnyert az elmúlt 8 évbe... (2014.12.01. 08:23) Kedves Pokorni Zoltán Alelnök Úr!
  • : @xvxvxv: 1989 elfelejtett tudás „Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenn... (2014.03.24. 05:20) Elég volt. Ki kell mondani!
  • : Mit kíván a Magyar Nemzet! Új 12 pont! 1. Minden választásra jelölt előzetes átvilágítását! 2. Ak... (2014.03.24. 05:16) Szerződést a választókkal!

Látogatók

2012.11.10. 09:24 légügyi megfigyelő

Államcsőd: az ultima ratio

Címkék: összefogás államcsőd Orbán-kormány Bajnai dezorbanizálás

UltimaRatioRegum.JPG

Túszhelyzetbe kerülhet az ország. A kormány az "ultima ratio" birtokába jutott. Ha a körülmények kedvezőtlenre fordulnának, élhet vele, bármikor.

Joggal tehetjük fel a kérdést, mi, Magyarország adófizető állampolgárai és családjai, hol tartunk, merre megy az út tovább? Az ellenzéki demokratikus erők, ide értve konzervatív gondolkodású csoportosulásokat is, egyre inkább képesnek látszanak felismerni az összefogás szükségességét. A tét jelentős, mindannyian látjuk: az ország közigazgatási és gazdasági káosz felé tart, és egyre kevésbé nyugtatja meg az eddig lojális választói csoportokat a miniszterelnök és csapatának hurráoptimista propagandája.

A dezorbanizálást célul kitűző csoportok valamilyen választási formációvá váló önszerveződése folyamatban van, nem is evvel igyekszem foglalkozni most. Sokkal érdekesebb kérdés, hogy milyen reakciók várhatók a kormányzat részéről.

Küzdelemre hangolt miniszterelnök aligha fog valaha is tárgyalni ellenzékével, hacsak nem a legutolsó pillanatban, amikor már nincs lehetőség megegyezésre. Nagyon kell nyerni, hogy sokáig hatalomban maradjon csoportja, tartotta a választás előtt, ám bukása esetén e meglátásának teljes ellentettje állhat elő, azaz nagyot fog bukni, hogy soha többé vissza se tudjon térni.

Minthogy küzdelemre szakosodott (nem gondoltam, hogy létezik erő-szak is az ELTE jogi Karán), láthatóan megkezdte a védekezést. Átalakítja a terepet, erődít, igyekszik pusztítani az ellenfél morális erejét és ha kell, esetleg a felperzselt föld taktikájához nyúl.

A választási rendszer eltorzítására tett lépései ismertek. Ismert vélekedés az is, hogy alig várja az alkalmat a Nemzeti Bank megszállására. Sajnálatos, hogy úgy tűnik, ebben nem tudja, vagy nem hajlandó senki megállítani. Az ellenzék hatalmon kívül lévén eszköztelen, a nyugat be nem avatkozási politikája miatt ugyancsak, párton belüli ellenzéke meg, ha van is egyáltalán, a pártszervezet mélyén rejtőzik valahol. Nagy változásnak kell történnie ahhoz, hogy beszakadjon a kormánypárt, és belső reform állítsa meg az őrületbe hajló rombolást, reformnak álcázott dilettantizmust, amely a fényes szelek időszakának politikájára emlékeztet. (Olvashatunk arról, hogy miféle gazdasági jövőkép rejtőzhet a kormányzat elképzelései között)

Jelenlegi mumusa, az ellenzéki összefogás legjelentősebb személyisége, Bajnai Gordon, akit lejárató kampánnyal igyekszik ellehetetleníteni a hírek szerint. Természetesen lehet próbálkozni, megfelelő védelmi stratégia nyilván készül ez ellen.

Másik mumusa maga az összefogás. Biztos vagyok abban, hogy lesznek, vagy már vannak is olyan szervezetek, amelyek belülről igyekeznek majd bomlasztani az ellenfél szövetségi rendszerét. Láthatóan igyekszik a kormányzat civilnek mondott, érezhetően végtelenített anyagi lehetőséggel rendelkező szervezetek útján betörni abba a médiatérbe, ahol ma a dezorbanizálásért kialakuló összefogás van jelen. Igyekezni fogja tematizálni a közbeszédet ezen a félen is, hogy a megosztást, és ezzel az ellenzék alulmaradását eredményezze.

A gazdasági hatalom köre kezébe került. Erőforrásai kimeríthetetlennek tűnnek (mindaddig, amíg bukása nem lesz nagyon valószínű). Kezében lesz a nemzet tartaléka is, amennyiben nevezhetjük ilyen patetikus módon a Nemzeti Bank valutatartalékát. És tulajdonképp itt jönnek azok a veszélyes szcenáriók, amelyek esélyét nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Orbán Viktor október 27-én bejelentett önkormányzati adósság átvállalása után most, november 10-én került a hírekbe, hogy a felsőoktatás adósságait is átvállalja az állam. Ezen a héten kerültek a közbeszédbe azok az intések, amelyek az átvállalt adósság esetleges nem visszafizetéséből következhetnek. Ez lenne az államcsőd. Ami ijesztő, az a miniszterelnöki reakció: nem utasítja vissza a lehetőséget, nem vállal a kifizetés tekintetében elkötelezettséget, hanem pusztán távolabbra helyezi az adósságátvállalás pontos mértékét. Ebből arra lehet következtetni, hogy igenis megfontolás tárgya lehet a csőd lehetősége. Erre bármikor módja nyílhat, hiszen előállította azt a helyzetet, hogy a hitelező futhat a pénze után, és az adós diktál. A Bankszövetség korábbi kokijai után még begyűjthet egyet-kettőt, a pávatáncnak nevezett szimpla sunyi időhúzás pedig fegyverré teszi Orbán kezében az államcsőd lehetőségét. Tetszése szerint, akkor dobhatja be a bombát, ha már nincs más esély a túlélésre, vagy mert kiúttalanná válik a helyzet, vagy a választás – ha ez még értelmezhető kifejezés marad egyáltalán – reménytelennek tűnne számára. 

Túszhelyzetbe kerülhet az ország.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://legifelvetel.blog.hu/api/trackback/id/tr144899979

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.10. 13:45:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása