HTML

Légifelvétel

Hol találhatsz még bennünket? http://legifelvetel.blogspot.hu http://www.facebook.com/Legifelvetel

Friss topikok

  • klacus: @WTF???!!4!!44!!: Mi a különbség, ma Simicska az ász, régebben a Walliszos srácok voltak a menők, ... (2015.01.04. 18:45) Egy elégedetlen tüntető
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @A megvalósult amerikai ólom..: Fúúúú de buta vagy te fideszes, te!!! Nem magyarázom egy fideszkur... (2015.01.01. 22:11) Kövér László és a páva tánca
  • Éhes ló: @Chang Beer: rohamos a hisztériátok max. Buktor minden létező választást megnyert az elmúlt 8 évbe... (2014.12.01. 08:23) Kedves Pokorni Zoltán Alelnök Úr!
  • : @xvxvxv: 1989 elfelejtett tudás „Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenn... (2014.03.24. 05:20) Elég volt. Ki kell mondani!
  • : Mit kíván a Magyar Nemzet! Új 12 pont! 1. Minden választásra jelölt előzetes átvilágítását! 2. Ak... (2014.03.24. 05:16) Szerződést a választókkal!

Látogatók

2013.02.02. 12:50 légügyi megfigyelő

Orbán és az orosz rulett

A kormány azeri morális fiaskója és Lukasenka fehérorosz elnök vállveregető nyilatkozata nyugtalanságra ad okot, amikor Orbán Viktor a szovjet utódállamokban folytat tárgyalásokat.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor politikai karrierje avval a beszéddel kezdődött, illetve állt „orbitális politikusi pályára”, amelyet Nagy Imre temetésén az orosz birodalommal kapcsolatos politikáról (is) mondott. Akkor - elismeréssel - azt mondta Nagy Imrére és reformista párttársaira utalva:

Mi azokat az államférfiakat tiszteljük bennük, akik azonosultak a magyar társadalom akaratával, akik, hogy ezt megtehessék, képesek voltak leszámolni a szent kommunista tabukkal, azaz az orosz birodalom feltétlen szolgálatával és a párt diktatúrájával.

Emlékezetes, hogy a rendszerváltást követő konzervatív és szocialista kormány is meglehetős távolságtartással kezelte a keleti, elsősorban a klasszikus felvevő piacunkat, Oroszországot és az ex-szovjet régió utódállamait. Volt ennek bizonyos racionalitása, amennyiben a fizetőképességgel adódtak problémák, és távlatosabbnak tűnt a nyugati vérkeringéshez csatlakozás fokozása. Ehhez kellettek volna azok a piacképes termékek, amelyek – fájdalom – de nem léteztek számottevő mennyiségben. A keleti kereskedelem fenntartása talán lélegzethez juttathatta volna a magyar élelmiszeripart, feldolgozóipart. Vagy nem, mert ott is megjelentek a gazdaságosan termelő és jócskán támogatott nyugati mezőgazdasági termékek, no meg a kínai tömegáruk. Utólag könnyű ráolvasni a verdiktet a rendszerváltást követő első kormányra: tetszettek volna másképp gondolni, de igazságtalanok lennénk, és a történelem sem tűri a „mi lett volna ha” típusú érvelést.

Az első negatív fordulat épp Orbán első kormánya idején következett be. A NATO csatlakozás, a magyar politika Szerbiával szembeni állásfoglalása objektív nehézséget jelentettek az orosz-magyar viszonylatokban. Nehezítette a helyzetet az oroszországi válság is. Az Orbán-kormány annak idején határozottan leírta Oroszországot és vidékét, nem is látogatott Moszkvába, lényegében a feltétlen szükséges és kiválthatatlan gáz és olaj beszerzése jelentett egyfajta folytonosságot az országok közötti kapcsolatokban, ami azért nem jelentett akadályt az orosz stratégiai vegyipari bevásárlási szándékok keresztülhúzása során. Változás csak az orosz válság elmúlásával és a javuló fizetőképességgel jött el. Emiatt indult meg újra a gazdasági kapcsolatok fejlődése még 2001 során. Az ideológiát felül kellett írnia a józan gazdasági megfontolásoknak, ráadásul ez könnyebben is mehetett a NATO védőernyője alól. Akárhonnan nézzük is, térségünk kelet és nyugat határvidéke, kulturális és politikai értelemben is. Amennyiben a nyugathoz kívánunk tartozni, élni kellene a lehetőséggel, hogy a nyugat védőhálója alól lényegesen biztosabb háttérrel politizálhatunk és kereskedhetünk a jól megismert és bizonyos ellenszenvvel kezelt keleti mentalitást mutató, ám meglehetősen nagy anyagi források fölött rendelkező országokkal.

Talán nem kérdés, hogy a nyugat védőhálója nélkül hamar a spájzban találjuk az oroszokat, ukránokat, meg a többieket. Hogy ez miféle politizálást jelent, azt az azeriek Safarov kiadása utáni bájos átverési manővere mutatja: Azerbajdzsán kicsalta a hetest az ulti első körében, és a gusztustalan ügylet még csak a júdáspénzt sem hozta meg. Általában érvényes, hogy az elől idézett huszonhárom éve elhangzott szavakat ma nem kellene Orbánnak felülvizsgálnia. Ez nemzetpolitikai kérdés. Ezért félő, hogy az eddigi külpolitikai improvizálás könnyen orosz ruletté válhat.

orosz rulett.png

Most úgy tűnik két fő téma az, amely miatt Orbán Viktor Putyin térdét buksizza. Az egyik a energetika (gázszállítások és atomenergetika) kérdése, a másik a magyar rezsim pénzügyi forrásainak biztosítása. Az orbáni gazdaságpolitika miatt legyengült gazdaság igen rossz alkupozíciót teremt a kormánynak akár csak a gázszállítások kérdésében. Naponta halljuk, a kormányzat a családok rezsicsökkentését igyekszik szem előtt tartani, nyilván szükség lesz erre a lakosság széles rétegei által jól érthető, ám meglehetősen piacellenes és demagóg „eredményre” a választási küzdelemben. Ami ennyire kell egy sikertelen kormányzati ciklus vége felé, az általában sokba kerül. Olyannyira, hogy például a Déli Áramlat megítélése az implicit hazaárulózástól mára kívánatos céllá válhatott. Az ilyen kifeszített helyzet ugyancsak kedvez az orosz rulett vállalásának. Az pedig nem lehet nemzetpolitikai cél.

Lehet, hogy valaki már csomagol valamely börtön mélyén? Vagy ha nincs kellően értékes elítélt a cellákban, akkor valami más, az oroszok számára értékes dolog átadására kerülhet sor? Mégis létrejöhet az orosz térnyerés a vegyipari szektorban, amelyet bő évtizede épp Orbánék kaszáltak el? Vagy van már egyéb érdekeltség is? Lehet, nem is olasz helikopterekre van szüksége a honvédségnek, még ha most úgy tűnik, a NATO nem nézné jó szemmel orosz technika beszerzését? (Egyébként meg ki az a NATO? Nemde a tagállamok szövetsége, akkor meg ne izéljen má’ amikor a tagország helpokterezni akar!)

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legifelvetel.blog.hu/api/trackback/id/tr635058362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2013.02.02. 23:32:37

A Nagy Imre temetésen sem mondott semmi bátrat. S azóta is lapul.

légügyi megfigyelő 2013.02.03. 09:43:17

@GeoCracker: csak azt mondta, amiben megállapodott minden akkori ellenzéki, hogy nem említi. már akkor sem volt valami együttműködő

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.09. 12:06:20

Hofi régi vicce jut eszembe, csak a poént írom:

Már nem haragszunk annyira..
süti beállítások módosítása