HTML

Légifelvétel

Hol találhatsz még bennünket? http://legifelvetel.blogspot.hu http://www.facebook.com/Legifelvetel

Friss topikok

  • klacus: @WTF???!!4!!44!!: Mi a különbség, ma Simicska az ász, régebben a Walliszos srácok voltak a menők, ... (2015.01.04. 18:45) Egy elégedetlen tüntető
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @A megvalósult amerikai ólom..: Fúúúú de buta vagy te fideszes, te!!! Nem magyarázom egy fideszkur... (2015.01.01. 22:11) Kövér László és a páva tánca
  • Éhes ló: @Chang Beer: rohamos a hisztériátok max. Buktor minden létező választást megnyert az elmúlt 8 évbe... (2014.12.01. 08:23) Kedves Pokorni Zoltán Alelnök Úr!
  • : @xvxvxv: 1989 elfelejtett tudás „Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenn... (2014.03.24. 05:20) Elég volt. Ki kell mondani!
  • : Mit kíván a Magyar Nemzet! Új 12 pont! 1. Minden választásra jelölt előzetes átvilágítását! 2. Ak... (2014.03.24. 05:16) Szerződést a választókkal!

Látogatók

2015.01.19. 17:49 légügyi megfigyelő

Búcsú

Címkék: MSZP Fidesz rezsicsökkentés

Nem tudhatom, másnak mit jelent, nekem szülőhazám ez az ország. Belőle nőttem, úgy ahogy nőttem, itt tanultam írni, olvasni, számolni. Engem arra tanítottak, és én azt olvastam, és azzal is számoltam, hogy csak a tisztesség és a mások – személyek és javaik – tisztelete lehet a derűs és nyugodt élet kiindulópontja. Sokan vagyunk így, és ez örömmel tölt el.

Természetesen mindig tudtam, hogy mások másképp gondolkodnak, és természetes módon, mert valami más forrásból, vagy ki tudja miképp, de mást hallottak vagy értettek, más értékeket tettek magukévá. Ezekkel a más életeszményt követő honfitársaimmal a legkülönbözőbb élethelyzetekben találkozom. Sokszor ők azok például, akik már januárban azt nézik, hogy mikor lehet úgy kivenni a szabadságot, hogy a lehető legkevesebbet kelljen a munkahelyen időzni. Mindemellett folyamatosan panaszkodnak. Mert nekik betegesebbek a gyerekeik, nekik mindig közbejön valami, ha más nem, akkor a munkaidő vége. Ilyen emberek például azok is, akik idegesen lesik a szomszédjukat, többet kapnak-e a közértben, kaptak-e fizetésemelést vagy prémiumot, esetleg kiváló dolgozói elismerést. Aztán felháborodottan fújtatnak, hogy ők többé nem, egy percet sem, ők már letettek az asztalra valamit, míg a mások persze nem, és mostantól csak akkor, ha kapnak külön juttatást, csak akkor dolgoznak, stb., stb.

Számomra egyértelmű, amint sok barátom számára is, hogy ha szükségem van valamire, annak ára van, azért meg kell dolgozni, azt ki kell fizetni. Ha ajándékként kínálják, akkor megköszönöm. Ha meg másét ajándékozzák nekem, akkor nem fogadom el. Aztán léteznek megint mások, akik számára minden ingyen juttatás magától értetődő. Ha mást illet, de ő kapja, nem okoz lelkifurdalást. Ilyenkor sokszor takaróznak az utóbbi évek legrémesebb kitételével: hja, így járt! Ezzel kenik a sorsra a dolgot, így nem kell elgondolkodni azon, hogy elfogadhatja-e azt, ami a másé vagy másnak járt volna. Hát ilyenek vagyunk, gyengeségeinkkel, erényeinkkel.

Ha visszatekintek a történelmünkben, azért azt is látni, hogy bizony sokszor általános volt ez a talán visszásabb gondolkodás, méghozzá széles társadalmi méretekben. 1919-ben önkiszolgáló módon sikerült újra elosztani azt, ami „társadalmi igazságtalanság” pecséttel felülbélyegezve „újraeloszthatóvá vált”. A negyvenes évek első felében ugyanez megismétlődött, amennyiben az „idegenszívűnek” titulált honfitársaink elhagyott javait (elhagyták, mert elhajtották őket) különösebb fenntartások nélkül foglalták vagy hordták el más honfitársaink. Aki a vérzivatarba ment és esetleg visszatért, üres lakásba toppant, vagy épp lakott lakásába, ahol már nem volt számára hely. Aztán a háborút követően mindez újra lett játszva, éppenséggel azokkal, akiket kollaboráció kollektív vádjával, vagy épp osztályalapon ki lehetett rúgni a birtokaiból, legyen az a birtok egy gazda háza, valaki üzeme, vagy egy földbirtokos földje. Aztán háború és forradalom sem kellett ahhoz, hogy a munkahelyeken, a lakáskiutalásoknál, orvosnál, vagy bárhol másutt előnyöket lehessen szerezni. Akkor is, sőt akkor igazán, ha nem támogatta semmiféle ízléses észérv, és semmiféle ép ésszel felfogható érdem nem igazolta.

Azt kell lássam, hozzászokott a magyar lakosság jelentős része az efféle potyázáshoz, a mások javainak elvitatásához, ráadásul állami segédlettel támogatás és biztatás alapján. És úgy látom, ezt más látja, és jócskán ki is használja ezt a gondolkodási képletet.

Ennek eredménye a rezsicsökkentés elnevezésű összetett lopássorozat, amelynek bizonyos részben eredménye a Fidesz újraválasztása. Miért nevezem lopássorozatnak? Mert más javait (például szolgáltatását) osztja szét harmadik személyek között (az állampolgárok között) a hatalmon lévők, azzal a feltevéssel, hogy majd hálából őket tartják hatalomban. Ma is törvényes az ügylet, amint 1919-ben, 1941-44. , vagy 1949-52. idején, vagy épp a szocializmus elnevezésű Frankenstein-társadalom időszakában. Törvényes, csak éppen nem tisztességes.

A mai nappal nyilvánvalóvá tette a Magyar Szocialista Párt, hogy a hatalomba jutásért erre a rezsicsökkentésre rá akar tenni egy (vagy több) lapáttal. Ugyanazon a napon, amikor Rogán Antal a pékek zsebében kotorászik, amint bármelyikünk zsebe is sorra kerülhet, és legyetek erősek, sorra is kerül hamarosan. Követhető ez a példa? Hol itt a tisztesség?

Ma az a párt, amely a Fidesz – polgári és jogi szempontból – elvtelen intézkedéseit a hatalom megszerzéséhez mintaként elfogadja, kiírja magát abból a folyamatból, amely egy új és tiszta (vagy legalább tisztább) világ megteremtésére nyithat teret, ha végre sikerül elzavarni Orbán rendszerét. Ebben a folyamatban aligha vehet részt olyan párt, amely hatalomtechnikáját tekintve csak annyiban különbözik a Fidesztől, hogy éppen nincsen hatalmon.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://legifelvetel.blog.hu/api/trackback/id/tr277089311

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Búcsú 2015.01.20. 14:52:01

Az MSZP olyan párt, amely hatalomtechnikáját tekintve csak annyiban különbözik a Fidesztől, hogy éppen nincsen hatalmon.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása