HTML

Légifelvétel

Hol találhatsz még bennünket? http://legifelvetel.blogspot.hu http://www.facebook.com/Legifelvetel

Friss topikok

  • klacus: @WTF???!!4!!44!!: Mi a különbség, ma Simicska az ász, régebben a Walliszos srácok voltak a menők, ... (2015.01.04. 18:45) Egy elégedetlen tüntető
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @A megvalósult amerikai ólom..: Fúúúú de buta vagy te fideszes, te!!! Nem magyarázom egy fideszkur... (2015.01.01. 22:11) Kövér László és a páva tánca
  • Éhes ló: @Chang Beer: rohamos a hisztériátok max. Buktor minden létező választást megnyert az elmúlt 8 évbe... (2014.12.01. 08:23) Kedves Pokorni Zoltán Alelnök Úr!
  • : @xvxvxv: 1989 elfelejtett tudás „Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenn... (2014.03.24. 05:20) Elég volt. Ki kell mondani!
  • : Mit kíván a Magyar Nemzet! Új 12 pont! 1. Minden választásra jelölt előzetes átvilágítását! 2. Ak... (2014.03.24. 05:16) Szerződést a választókkal!

Látogatók

2014.11.21. 22:26 légügyi megfigyelő

Elég, ha visszaadja?

Szentgyörgyvölgyi Péter visszaadja azt a Szerb utcai lakást, amelyet a kerületi önkormányzat vezető hivatalnokaként szerzett kedvezményes áron. Amint azt Juhász Péter, volt polgármester jelölt elmondta, Szentgyörgyvölgyinek volt saját lakása, így szolgálati lakásra nem volt jogosult, emiatt bérlője sem lehetett volna, és nem is vásárolhatta volna meg kedvezményes áron. Hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolja volt kihívója a belvárosi polgármestert.

Szentgyörgyvölgyi Péter most visszaadta a kérdéses lakást, mondván, „ameddig csak rólam volt szó eltűrtem [a támadásokat], de mostantól már a kerületnek árt, hogy folyamatosan a lakásvásárlásom miatt támadnak”, azaz magyarul mondván ne pisztergálják már ezzel az üggyel.

Tehát valaki vett egy lakást jogszerűen, amit „visszaad” az eladónak, mert az eladó jó hírét félti a nemtelen támadásoktól? Sajátos. Miért ad vissza bárkit is olyan dolgot, amelyet jogszerűen és jóhiszeműen szerez meg? Mi lenne azon támadnivaló? Ki kell állni, el kell mondani, hogy ez így jogos, jogszerű és tisztességes. Nem lenne szükség másra.

Más lenne a helyzet, ha szabadulni akarna a polgármester az ingatlantól, mert utóbb úgy gondolta, baja lehet az ügyletből. Olvasva a Btk-t ez érthető lenne, hiszen a büntető törvénykönyvben legalább két helyen is olvasni olyasmit, ami megfelelhet a fent leírtaknak.

A Büntető Törvénykönyv, azaz a Btk. XXVIII. fejezete foglalkozik a hivatali bűncselekményekkel. Itt találjuk a hivatali visszaélés tényállását. Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan előnyt szerezzen, a hivatali helyzetével egyébként (azaz a törvényben szereplő felsorolt eseteken túlmenően) visszaél, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ugyancsak a Büntető Törvénykönyv rendeli büntetni a hűtlen kezelést, amely vagyon elleni bűncselekmény. Hűtlen kezelést követ el az, akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz. A legnagyobb kiszabható büntetési tétel az okozott vagyoni hátrány mértékével arányosan kettőtől három évig terjed, ha a vagyoni hátrány kisebb kétmillió forintnál. Egytől öt évvig terjedhet a büntetés, ha kétmilliót meghaladó, ötvenmillió forintot el nem érő vagyoni hátrányt okoz az elkövető. Különösen nagy vagyoni hátrány esetén, így ötventől ötszázmillió forintig, kettőtől nyolc évig terjedhet a szabadságveztés. Van még tovább is, de esetünkben a lehetséges vagyoni hátrány nagyságrendje itt lezárul.

Olyan Szentgyörgyvölgyi polgármester lépése, mintha visszaadva a lakást meg nem történté válhatna az ügy. Ám ha megtörtént, akkor bizony megtörtént. Csak a példa kedvéért:

Ellop egy zsebes egy pénztárcát, majd eldobja azt, amikor észreveszik. Elkövette a cselekményt? Büntethető? Igen, igen. Erkölcsi megítélése javult? Aligha. Egyszer már lopott, most egy darabig tolvaj marad az emberek szemében.

Fejbe ver egy alak egy szerencsétlent a sarkon, ám feltűnik neki, hogy észrevették, mire ápolni kezdi áldozatát. Elkövette a bűncselekményt? Büntethető? Igen, igen. Erkölcsi megítélése javult? Aligha. Egyszer valakit leütött, most egy darabig veszélyes ember lesz a közösség szemében.

Összeollóz valaki egy szakdolgozatot, ám egyszerre észreveszik. Ja, nem, ettől még lehet sokszoros életjáradékos.

A három év kiszabható szabadságvesztést meg nem haladó legnagyobb büntetési tétellel büntethető bizonyos bűncselekmények esetében létezik olyan a büntetőjogban, hogy az elkövető büntethetősége megszűnik tevékeny megbánása miatt. Ilyenkor az elkövető bevallja a bűncselekmény elkövetését még a vádemelés előtt, és megtéríti a bekövetkezett kárt, helyreállítja azt, ami még helyreállítható. Mi tehát ennek a feltétele? Az, hogy bűntett esetén a büntetési tétel ne haladja meg a három év kiszabható szabadságvesztést, továbbá az elkövető a vádemelés előtt ismerje be a tettét, és közvetítői eljárás keretében, vagy azt megelőzve, de a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátegye. A hírekből eddig hiányzik a bűncselekmény elkövetésének bevallása, valamint vitás a sértett, adott esetben az önkormányzat jóváhagyása a kártérítés tárgyát és módját illetően.

Ám a közösség megítélése miatt aligha lehet a továbbiakban közszereplő Szentgyörgyvölgyi Péter.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://legifelvetel.blog.hu/api/trackback/id/tr316922483

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.11.23. 17:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása