HTML

Légifelvétel

Hol találhatsz még bennünket? http://legifelvetel.blogspot.hu http://www.facebook.com/Legifelvetel

Friss topikok

  • klacus: @WTF???!!4!!44!!: Mi a különbség, ma Simicska az ász, régebben a Walliszos srácok voltak a menők, ... (2015.01.04. 18:45) Egy elégedetlen tüntető
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @A megvalósult amerikai ólom..: Fúúúú de buta vagy te fideszes, te!!! Nem magyarázom egy fideszkur... (2015.01.01. 22:11) Kövér László és a páva tánca
  • Éhes ló: @Chang Beer: rohamos a hisztériátok max. Buktor minden létező választást megnyert az elmúlt 8 évbe... (2014.12.01. 08:23) Kedves Pokorni Zoltán Alelnök Úr!
  • : @xvxvxv: 1989 elfelejtett tudás „Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenn... (2014.03.24. 05:20) Elég volt. Ki kell mondani!
  • : Mit kíván a Magyar Nemzet! Új 12 pont! 1. Minden választásra jelölt előzetes átvilágítását! 2. Ak... (2014.03.24. 05:16) Szerződést a választókkal!

Látogatók

2012.12.18. 18:52 légügyi megfigyelő

Összefogás 2014-ben, vagy csak MSZP és bukás?

Címkék: összefogás önreflexió MSZP Orbán-kormány Alaptörvény Bajnai Gordon Alkotmány Arthur Finkelstein Ron Werber George Birnbaum

December 17-én terjedt el a hír, hogy Ron Werber választási stratéga, aki már korábban is segítette az MSZP kampányát, felbukkant újra, hogy szerepet kapjon az előttünk álló kampányidőszakban, és természetesen azért, hogy győzelemre vezesse az MSZP-t. Ez a hír önmagában csak egy ásítást érdemelne, ez teljesen normális történet, ha egy párt kampány előtti időszakban igyekszik felkészíteni magát, és a hatalom felé igyekszik. Az úgynevezett jobboldalon, értsük ebben a néhány sorban ez alatt a radikális, antiszemitizmustól legkevésbé sem idegenkedő szélsőségeseket, azonnal parázs és szikraszórást váltott ki a hír. Az, hogy az efféle tanácsadás mennyire nem idegen a pártok működésétől, éppen a Fidesz mutatta be idén tavasszal, mikor két kampánygurut is vendégül látott, többedik alkalommal, nevezetesen George Birnbaumot és Arthur Finkelsteint. Eddig a dolog természetes, normális politikai helyzetben ez így megy, illetve így is mehet.

Az egyszerű állampolgár ugyanakkor okkal kaphatja fel a fejét, mi az, hogy külföldi szakértők kellenek a kampánystratégia kialakításához? Akkor itt már megint nem a politikai érvek, hanem a virtuális térben zajló nemtelen adok-kapok következik? Nem épp ez, a mocskolódások és az ígéretkampányok uralta választás vezetett az ország végzetes megosztásához és az emberek, vagy a „zemberek” apolitikussá válásához? És be kell lássuk, naivitása mellett igaza van annak, aki ekképp teszi fel a kérdéseit.

 

A jelen magyar politikai helyzetben létezik azonban egy további szempont is. Ez pedig az, amelyről sokszor és sokan megemlékeztek már, blogunk is sokszor foglalkozott ezzel, mégpedig a normális politikai tér hiánya. A normális politikai tér hiányát a közjogi rendszer teljes szétziláltsága, az alkotmányos rend szétdúlt állapota és párt-alkotmányossá tétele jellemzi. Hatását tekintve nem sokban tér el attól, amely a nyolcvanas évek közepén-végén létezett: szervezettség hiányában ellenzéki jelölt csak véletlen juthatott be az Országgyűlésbe. Furcsa mód voltak ilyen véletlenek. Most az új rendszer ugyancsak ilyen, ellenzéki szervezettség nélkül ha be is jut néhány képviselő a Parlamentbe, narancsuralom döntő, dezorbanizáló ereje nem lesz. Ugyanúgy kényszerű politikai vergődés lesz osztályrésze, mint a ma ellenzéki pártjainak (ide nem érve a Jobbikot).

 

Idén nyáron kezdődött meg a tapogatózás egyes mozgalmak között, amely végül három pólust formált. Az egyik ebből az LMP, amely már nem is pólus többé. Nem értette meg a szövetségi politika egyik lényeges elemét: azt, hogy a közös célokért meghatározandó minimum nem a saját párt programja, hanem a szövetség közösen megformálandó alapérték-rendszere. Az Együtt 2014 mozgalom utóbbi tételt felismerte, ennek szellemében bezúdult a politikai vákuumba, jelentős tényezővé vált szinte azonnal.  A harmadik az MSZP, amely szemét magasan a horizont fölé emelte, nehogy véletlen meglássa a már formálódó E14-et, és mintha nem hallgatna híreket, nem olvasna újságot, egymaga hirdette meg a pólusképző szerepet. Önjelöltként. Magához szólítva a többieket.

 

Az utóbbi napok az E14 és az MSZP közötti együttműködésről megindult tárgyalásokról szóltak. Akárhogy is, de az MSZP-t elhagyni nem lehet, szerepe van az ellenzéki összefogásban, ám vezető szerepe blogunk korábban kifejtett álláspontja szerint nem lehet, nem lenne szerencsés. Az elmúlt kormányzati időszak terhe olyan nagy ezen a párton, hogy a választópolgárok széles tömegei tartósan idegenkednek a rájuk szavazás elvi lehetőségétől is.

 

Az MSZP részére tehát három út vezet előre. Az elsőt azonnal kizárhatjuk, ez lenne az, hogy el sem indul a választásokon. A második az, hogy egyenrangú félként belép egy szövetségbe és úgy indul, a harmadik pedig az, hogy vezetőként akar szövetségesek gyűjteni maga köré.

A hírek szerint Ron Werber meglepetésvendégként jelent meg az MSZP Országos Választmányának ülésén. Aligha gondolhatjuk ennek alapján, hogy a párt egyenrangú pártok egyeztetett lépéseit megtéve, szövetségben akar győztes lenni az előttünk álló választásokon. Az MSZP maga akar nekilódulni, egyedül akar nyerni. Aki vele tart, kaphat morzsákat a győzelmi asztalról, aki nem, az meg búsongjon magában, mert nem ismerte fel a másik pólust: a kétpárti Magyarország visszatérő pólusát.

 

A kétpártrendszer megosztott Magyarországáét, ahol az erő, a csel, a megosztás és a diktálás a politika. Ahol a koalíció kényszerhelyzet torzszülöttje, nem pedig érdekközösségek egymást erősítő, de egymást kontrolláló erőrendszere.

 

Játsszunk el egy pillanatra a gondolattal, hogy az MSZP nyerné a választást! Lehetne-e szó széles társadalmi bázison nyugvó alkotmányozásról szó, amely révén a Fidesz-KDNP párt-alkotmányát lecserélhetnék? Aligha. Lehetne-e olyan törvényhozásról szó, amelyben legalább a legfontosabb törvények a jobb és baloldal politikai konszenzusán alapszanak? Aligha. Ellen tudna-e állni az erő pozíciójából az MSZP a revansvágyának, tudna-e a revansvétel ellenében méltányos lenni a 2010-es bukás után? Aligha.

A fenti véleményünket arra alapítjuk, hogy bár a párt vezetői új arculatról beszélnek, nem hallottunk egy szót sem a nyolcévnyi kormányzás hibáiról. Arról, hogy miből milyen következtetést sikerült levonni. Mi garantálja tehát a megújulást? A reklám? Higgyünk a párt reklámjainak?

 Az egyedül induló MSZP, még ha legyőzné is a Fideszt, akkor is bukást jelentene Magyarország számára.

Blogunk osztja azt a nézetet, hogy ma Magyarországon olyan együttműködésnek kell leváltania az Orbán-rezsimet, amely a legnagyobb biztosítékot adja a Köztársasági Alkotmány visszaállításának, ide érve annak „zöldmezős” megteremtését is akár. Az összes politikai játszma, a szokásos pártoskodás csak akkor indulhat meg újra, ha ezen a rendkívül fontos lépcsőn túljutunk, amikor újra normalizálódik a politikai tér.

 * * *

Napról napra több kárt okoz a Fidesz országlása. A Fidesz leváltását nem egy másik behemótnak, hanem a nemzet valódi együttműködésének kellene elérnie, amelyhez a politikai tényezők józanságára, önmérsékletére van szükség. Ellenkező esetben cseberből vederbe jutunk, újra,

újra és újra.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

8 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://legifelvetel.blog.hu/api/trackback/id/tr534971987

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Összefogás 2014-ben, vagy csak MSZP és bukás? 2012.12.19. 12:57:01

Az MSZP maga akar nekilódulni, egyedül akar nyerni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2012.12.19. 15:22:56

"nem hallottunk egy szót sem a nyolcévnyi kormányzás hibáiról."

te süket vagy, Mesterházy már annyit beszélt erről. mi a faszt akarsz még?! eltúlozni sem kell a hibákat, megalázkodni sem.

egyébként is ez a post inkább arról szól, hogy zsigerből gyűlölöd az MSZP-t mint érvekről.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2012.12.19. 15:25:19

"Ellen tudna-e állni az erő pozíciójából az MSZP a revansvágyának"

az, hogy az MSZP mellett a többi koalíciós partnerből hány lesz, és milyen erővel lesz jelen, az csak a többi koalíciós erőn múlik, no meg a választókon.

ha az LMP nem bukott volna meg, és lenne 10 százaléka, és nem lett volna olyan hülye, hogy nem megy bele a koalícióba, akkor lehetne kontroll.

ha az E14-nek lesz elég támogatottsága, akkor lehet konrtoll.

ha nem, akkor nem. ez a választókon is múlik. az MSZP-n nem.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2012.12.19. 15:26:16

"Az egyedül induló MSZP, még ha legyőzné is a Fideszt, akkor is bukást jelentene Magyarország számára."

azért annál rosszabbat ne vízionáljunk, mint 2002-2008. azt meg ki lehetett bírni.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2012.12.19. 15:27:08

@rabelais: bocsánat alulfoglamaztam, szerintem 2002-2008 nagyon is jó időszak volt, ha az MSZP csak annyira kormányozna rosszul, az messze jobb, mint ami most van.

de szerintem tanulnak, és valamennyit javulnak.

légügyi megfigyelő 2012.12.19. 17:07:41

@rabelais: Sajnálom, hogy ilyen indulatokat ébresztett benned az írás, ám azt kell mondjam, hogy gondold meg: kétpártrendszerre van-e szüksége ennek az országnak, vagy sokkalta szélesebb plurális demokráciára? Mi indokolná a kétpártosodást? És mi lenne az a csodaelixír, amellyel a saját reformista miniszterelnökei mögűl kihátráló MSZP, amelytől egységesen és korszerű Magyarországban gondolkodó párttá vált volna? Olyanná, amelynek elnökségi tagjai nem beszélnek bornírtságokat a demokráciáról... Ajánlom figyelmedbe Szanyi elnökségi tag által kifejtett dolgokkal kapcsolatban írott két blogbejegyzést.

Azért maradjon köztünk, bár a 2002-2008 közötti időszak nem volt annyira ócska, mint a mostani, sőt, idesorolva a 2008-2010 közöttit, lehetett volna egész jó is, de semmiképp nem tartanám abszolút mércének.

Azt pedig javaslom, hogy ha vitázni kívánsz, akkor nem muszáj az első hozzászólásod színvonalára süllyedned.

Ja, a lényeg: nem LMP a pálya, Te is tudod, hanem az E14, az együttműködés lényege pedig az egyeztetett program, az egyeztetett lépések... Szerinted Werber meghívása belefér az előbbi mondat meghatározásaiba?
És elég lesz a fanatikus MSZP fanok szavazata egy közjogi megújulást is megfogalmazó kormányzáshoz? Ezt kellene tisztázni, és nem kritikátlanul csodálni a párt jelenlegi irányvonalát. Ha jó az irány, csak kibír ennyi kritikát, akár indulat nélkül is. ;-)

Andráska8 2012.12.19. 22:07:55

Én nem ajánlom Bajnainak, hogy az MSZP-vel szűrje össze a levet, ugyanis Gyurcsány reformjait is az MSZP fúrta meg.
Ebből megint halott kormányzás lenne.

Hajós. 2012.12.23. 20:25:58

Nagy döntésre van kényszerítve a magyar társadalom. A FIDESZ - KDNP bebetonozza magát, ha nincs totális együttműködés, hiszen a jobbik simán koalíciós partner...Ha ott ez jó megoldás, akkor a másik oldalnak is kényszer az együttműködés! Ám, ha nem tudják az ellentéteket - már pedig az nehéz lesz - félretenni, akkor maradnak a hatalomban a "fiúk"!

légügyi megfigyelő 2012.12.23. 21:26:11

@Hajós.: Egyetértek. Egyébként nem tartom olyan eszeveszett nehéz kérdésnek az ügyet, csak félre kellene tenni az önérdeket, ide értve a párt önérdeket is.
Az idő meg fontos tényező, mert semmi sem zárja ki egy hamarabb bekövetkező választás lehetőségét...
süti beállítások módosítása